Kerkklanken nr. 1 januari/maart 2020
Kerkklanken

Nr. 1  zondag 12 januari tot en met zondag 8 maart 2020

 
Kerkklanken is het kerkblad voor leden van de Protestantse Gemeente te Sint Kruis en Aardenburg en overige abonnees.


BIJ DE DIENSTEN 

Zondag 12 januari   
10.00 uur  ICC-viering in de RK - kerk
Voorgangers: Frans van Geyt, Marijn Vermet, Edward van der Kaaij
     Medewerking door Aardenburgsche Fanfaren
     Daarna koffiedrinken en een aperitiefconcert.

Zondag 19 januari   
10.00 uur Peperbusse Sint Kruis
Voorganger        : ds. Edward van der Kaaij   
Organist              : Ben Lampo

Zondag 26 januari   
10.00 uur Peperbusse Sint Kruis
Voorganger        : ds. Marian Taalman - de Ruijter  
Organist              : ?

Zondag 02 februari 
10.30 uur Doopsgezinde kerk Aardenburg 
Voorganger        : Ds. Marijn Vermet
Organist              : Lien van Male

Zondag 09 februari 
10.00 uur Peperbusse Sint Kruis
Voorganger        : ds. Marian Taalman - de Ruijter  
Organist              : Niek Luuring

Zondag 16 februari 
10.30 uur Doopsgezinde kerk Aardenburg 
Voorganger        : Ds. Marijn Vermet
Organist              : Ben Lampo

Zondag 23 februari 
10.00 uur Peperbusse Sint Kruis
Voorganger        :  mw. A Koops  
Organist              : ?

Zondag 01 maart  
10.30 uur Doopsgezinde kerk Aardenburg 
Voorganger        : Doopsgezinde predikant
Organist              : Lien van Male

Zondag 08 maart   
10.00 uur Peperbusse Sint Kruis
Voorganger        : Ds. A. Eberson  
Organist              : ?

BAAFSE BESPIEGELINGEN
Van Aardenburg had ik nooit gehoord totdat ik in een kerkelijk tijdschrift een advertentie zag waarin men een 50% predikant (m/v) zocht. Ik zag twee foto’s met monumentale kerken en… nou ja hoe het afliep weet u inmiddels. Aardenburg was tot op dat moment voor mij, en nog steeds voor velen met mij, een blinde vlek op de kaart van Nederland. Zeg nu niet dat dit komt omdat Aardenburg in een uithoek van Nederland ligt, want iedereen kent Cadzand en ook de naamsbekendheid van Sluis mag goed worden genoemd. Het is voor sommigen onder u misschien een ongemakkelijke waarheid maar de oudste stad van Zeeland is een dood dorp. Haar inwoners lijken de teloorgang van het oord als een natuurwet te ervaren. Zo hoeft het niet te gaan, achteruitgang is immers geen natuurwet.. En al helemaal niet als ik vanuit ons christelijk geloof kijkt. Dat zegt immers dat omkeer mogelijk is. Onderschrijft u dat of gelooft u het wel?

Ik heb wel eens de indruk dat gelovigen geen idee hebben van wat ze geloven en hoe dat uitwerkt op je leven. Ik zou zeggen: doe iets met je geloof en maak gebruik van je mogelijkheden. Een neerwaartse spiraal kan worden omgebogen.

Laat ons eens zien wat Aardenburg te bieden heeft. Ik roep maar wat. Je hebt de muziekschool, een fanfarecorps, een kunstkring en diverse verenigingen met sportieve activiteiten. Dat is voor dorpen doorgaans het geval. We moeten verder kijken en zien in het bijzonder dat dit stadje twee brandpunten heeft met landelijke uitstraling. Uiteraard bedoel ik de Sint-Baafskerk en de Elderschans. Nu weet ik wel dat we alhier ook een fraai katholiek kerkgebouw hebben en de doopsgezinde kerk is zeer de moeite waard. En natuurlijk hebben we ook de naar mij vernoemde Kaaipoort. Maar die pluspunten van Aardenburg missen landelijke uitstraling. Vandaar dat ik het bij het genoemde tweetal houd. Nu het jaar opent wil ik daar aandacht aan schenken. Om te beginnen met de Elderschans. In het volgende kerkblad speel ik een thuiswedstrijd met de Sint-Baafskerk.

De Elderschans is eigendom van Salar en Sasan Azimi. Dat zijn bekende broeders. Over hen wordt verdeeld gedacht. Gedachten die variëren van mateloze bewondering tot nauwelijks verholen afkeer. In die laatste sector vraagt men zich niet zonder achterdocht af: ‘Waar komt hun onmogelijke rijkdom vandaan?’ Deze vraag stel ik niet. Weet u waarom? Omdat ik met één maat meet. Als ik door Bloemendaal, Blaricum en Wassenaar rijd, aldaar de prachtige panden  aanschouw en hun eigenaren tevreden in de tuin zien schoffelen, ga ik er vanuit dat zij hun onroerende bouwwerken binnen de grenzen van de wet hebben binnengeharkt (zelfs de bankdirecteuren onder hen). Dat doe ik niet anders bij het Zeeuwse kasteel. Zolang niet is gebleken dat de Azimi’s spin in het web zijn van een kinderporno-netwerk, zolang niet bewezen kan worden dat de gasten op de Elderschans in werkelijkheid drugskoeriers zijn, die de pakken poeder komen ophalen met een toeristisch all-inclusive verblijf als dekmantel en zolang ik Salar er niet op kan betrappen dat hij in de kofferbak van zijn auto een knaap vervoert om deze door te verkopen, onthoud ik mij van een oordeel.

De Azimi’s leven een jongensdroom. Ik geef toe, jongensdromen zijn niet altijd verheffend. Ik heb ze ook wel eens en voel mij daar een beetje schuldig bij. Als predikant hoor ik immers te dromen van Bach, ballet en hoogstaande literatuur. Jongens daarentegen dromen van een andere drie-eenheid: voetbal, vrouwen en mooie auto’s. Of is de volgorde van de laatste twee: mooie vrouwen en auto’s? (ik haal die dingen altijd door elkaar)

De asielzoekers van het kasteel de Elderschans hebben zich goed aangepast. Dat is wat wij nodig hebben! Dat mensen uit een andere cultuur die zich hier komen vestigen, zich schikken naar de normen en waarden van het land. Geen hoofddoekjes voor de dochters van Azimi. Moeten ze op een kwade dag hun haren bedekken dan zeg ik tegen de vaders: ‘Ga maar lekker terug naar Iran’.

De mannenbroeders werken hard, de gemiddelde Calvinist kan er een punt aan zuigen. En spreken Nederlands alsof ze hier geboren zijn. In één ding zijn de Azimi’s onaangepast. Je word in de Nederlanden geacht je kop niet boven het maaiveld uit te steken. Evenwel is ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ voor de makkers op de Elderschans geen optie. Intussen sluit men zich niet in gelukzalige rijkdom op in het kloeke kasteel met een slotgracht en opgehaalde brug. Wie de media volgt ziet van tijd tot tijd hoe de deuren van het hotel gastvrij opengaan. Voor bejaarden en andere mensen waar iets mee is. Die kunnen dan gratis eten. Natuurlijk zit hier ook eigenbelang bij, het geeft positieve naamsbekendheid. Maar wat is er mis mee als een mes aan twee kanten snijdt?
 
De Amerikaanse droom ‘Van krantenjongen tot miljonair’ vertaalt zich in Nederland bij allochtonen als burgemeester Aboutaleb in ‘Van Rif naar Rotterdam’. Bij de PSV voetballer Ihattaren is het ‘Van Kanaleneiland tot Nederlands elftal’. De Azimi’s gingen ‘Van asielzoekerscentrum tot kasteel’.

De kasteelheren hebben Aardenburg een brandpunt geschonken, waarmee de stad vuriger wordt, levendig aan dood dorp voorbij.  Salar en Sasan maken hun droom waar onder het motto ‘Geloof in het onmogelijke’. En precies dat raakt het hart van ons geloof. Dat is  Pasen en dat feest verbeeldt dat het onmogelijke mogelijk wordt.

Geloof is om waar te maken. U hoeft geen multimiljonair  te worden, u hoeft geen tientallen drugskoeriers per weekend bij u laten overnachten, u hoeft geen dure auto’s te rijden of een voetbalclub te kopen. Ieder moet het doen naar de maat die hem (m/v) past.

Het jaar is jong. Aan de slag! Maak - voor zover het van u afhangt - er wat van! Gelukkig Nieuwjaar!
                                                                    Ds. Edward van der Kaaij
COENSDIKE
Op 14 januari  om half elf is er weer een dienst op Coensdike. Ook niet-bewoners zijn welkom. Lien van Male zorgt voor de muzikale begeleiding, ds. Edward van der Kaaij voor een overweging bij een bijbelgedeelte.

WENSEN
Dank voor uw goede wensen -sommige zelfs nog via een ansichtkaart.
Ook van mijn kant wil ik u een gezond gelukkig 2020 toewensen.

Ds. Edward van der Kaaij

OUDEJAARSCOLLECTE
Via Nelly Kluijtenaar en Dick de Pooter ontvingen wij een gift, waarvoor hartelijk dank

PASTORAAT
Ik neem initiatief om op bezoek te gaan, maar hoor ook graag als bezoek gewenst is. Ook  als er bijzondere reden is, kom ik graag naar u toe. U kunt mij persoonlijk aanspreken of bereiken per e-mail edwardvanderkaaij@hotmail.com U kunt ook een kerkenraadslid vragen om bezoek van mij. Als ik afwezig ben, bijvoorbeeld vanwege een vakantie, kunt u, indien dringende pastorale bijstand nodig is, contact opnemen met Nelly Kluijtenaar-Geenen, telefoon 0117-493356

AUTODIENST
Wie naar de kerk wil en moeilijk op eigen kracht kan, kan een beroep doen op de autodienst. Bel wie op het rooster staat en u wordt gehaald, gebracht en thuisgebracht.

05 januari                    Van Gilst            0117492412
12 januari                     Judith Schiks      06 2873 7859
19 januari                    Van Daalen        06-51097733
26 januari                    Arendse              0117492862
02 februari                   De Pooter           0117492574
09 februari                   Lako                    0117491641
16 februari                   Aarnoutse           0117454231
23 februari                   Schriemer           0117492444
01 maart                       Van Gilst            0117492412
08 maart                      Schiks                 0628737859
        
Laatste oproep: uitbreiding van beschikbare chauffeurs

Tot onze vreugde heeft zich na de vorige oproep iemand gemeld. De belasting per persoon wordt nu nog minder. Slechts één keer in de negen weken. Vooral wie nooit naar de kerk gaat zou het kunnen overwegen. Dan heb je een nuttig argument voor jezelf om op te staan.  Kom op, geef je (u)  op.
Mail naar edwardvanderkaaij@hotmail.com

VAKANTIE
U bent van mij gewend dat ik werk als een hinderlijke onderbreking van mijn vakantie zie. Tegenwoordig is dit aan het omkeren. Ik geniet van mijn werk en zie soms met een zucht dat het weer eens tijd wordt om vrij te nemen. Vanaf 25 januari hebt u grote kans dat u mij twee weken niet ziet, maar kijk niet raar op als ik toch rondwaar. Hoe dan ook, als er iets pastoraal urgent is kunt u mij mailen en/of Nelly Kluijtenaar telefoon 0117-493356.


CONCERT
Op 12 januari om 16.00 uur openen we het Bachjaar 2020 met  een prachtig nieuwjaarsconcert, te weten Brandenburger Concerti. Alle informatie, alsmede de link naar de kaartverkoop vindt u op de site: Bachstad.eu. Tickets kosten € 25,- , aan de deur € 30,- Na afloop ontvangt u een leuke verrassing. En uiteraard wordt u ook een hapje en een drankje aangeboden, waarmee we het nieuwe jaar begroeten.


OLIEBOLLENACTIE 31 DECEMBER 2019
Half december hebben Ilona Janssen, Nelly Kluijtenaar, Gerard Taalman en ik de kerstgroeten van onze gemeente, met aan de achterkant een bestelformulier voor de oliebollen, huis aan huis in Aardenburg in de bus gestopt. Excuses voor de mensen met NEE/NEE maar een kerstgroet ziet ik niet als een NEE/NEE. Door weer en wind, want het was niet altijd droog. Ans en ik hebben in de week vooraf alle boodschappen in “huis” gehaald. 50 kg bloem, 50 liter melk, 3 kg gist, 20 kilo krenten en rozijnen. 40 kilo appeltjes (werden weer zoals vanouds in kleine stukjes bezorgd door Jaap Flikweert van Fruithuisje Flikweert, die samen met Marleen Moens deze megaklas heeft geklaard),  40 liter arachideolie en voor de oliebollen zonder krenten, rozijnen en appeltjes: meel, gist, boter, eieren en citroenschil. Janneke heeft de krenten, blauwe rozijnen en gele rozijnen eerst allemaal gemengd en in zakken verdeeld.   De 30ste december hebben Gerard en ik alle benodigde apparatuur  boven van de consistorie gehaald en alles gereed gezet. Olie in de grote frituurpannen, krachtstroom aangesloten en alle lege kratten gereed gezet alsmede goede verlichting voor de bakkers. Om 18:00 kwamen Ad en Vicky om te gaan bakken. Ik had inmiddels twee grote was tonnen gereed staan met beslag. Exact om 18:45 gingen de eerste bollen in de olie en dat heeft geduurd tot 02:45 s ’nachts. Gedurende de avond en nacht waren Marga en Janneke aanwezig om alle oliebollen in zakken van 10 stuks te pakken. Salah Galadi zorgde voor de inwendige mens door gebakken frikadellen en heerlijke pizza’s te serveren. Want met al die zoetigheid wil je ook wel eens wat pittigers. Dat was heerlijk. Tussen 21:00 en 22:00 kwamen de eerste mensen al hun bestelling ophalen. Om 03:00 ben ik nog even tot 06:00 in bed gekropen, want rond 07:00 kwam er ook al iemand een grote bestelling ophalen voor in zijn winkel. Vanaf 09:00 tot 12:00 kwamen er zo’n 100 mensen hun bestelling ophalen. Janneke en ik hebben samen deze klus geklaard. Dominee Edward heeft een bestelling in Coensdike bezorgd. We zullen afspreken dat iedereen in Coensdike volgend jaar zijn oliebollen bezorgd kan krijgen door de Dominee.
Wat zijn dat heerlijke uurtjes tussen 09:00 en 12:00. Iedereen met zijn eigen verhaal. Daar krijg je energie van. Ook hoor je het verdriet en luister je naar iemand zijn verhaal. Overal kwamen de mensen vandaan. Eeklo, Maldegem, Groede en Oostburg en niet te vergeten alle Kikkers. Dank aan iedereen die oliebollen heeft besteld. Volgende keer hebben we een lustrum, voor het vijfde jaar op rij. Durf het nu al vast te vragen of er mensen uit Sint-Kruis, Eede, Heille en Draaibrug zich willen opgeven om de Kerstgroet 2020/2021 huis aan huis te willen bezorgen. Het is voor het goede doel. Dit jaar is de helft bestemd voor het orgelfonds en de andere helft voor de restauratie van de Sint-Baafskerk.
Dick de Pooter

AKTIE KERKBALANS
In de maand januari krijgt u weer ons verzoek om een vrijwillige bijdrage in de bus. Uw bijdrage is belangrijk voor onze gemeente. We hebben ruim 400 mensen ingeschreven staan in het kerkregister. Ik ga niet vermelden hoeveel mensen daarvan daadwerkelijk iets overmaken, want dan schrikt u zich een hoedje. Ieder ingeschreven lid kost onze kerk geld, of je nu lidmaat, dooplid of als betrokken lid staat vermeld.
In onze begroting houden we rekening met een bijdrage van u. Helaas moeten we (in negatieve zin)  constateren dat we er vaak naast zitten met onze begroting. Als de Sint-Baafskerk met zijn pap klok u lief is geeft u dit jaar (ook) weer een bijdrage. U moet zich realiseren dat wanneer onze Protestantse Gemeente ophoudt te bestaan, ook de activiteiten in de Sint-Baafskerk niet meer vanzelfsprekend zijn. (Onze vrijwilligers krijgen dan zeeën van tijd en de advertentie te koop t.e.a.b fraai Flentrop/Reil orgel wilt u niet lezen.)

Ik noem: Sfeervolle, warme en druk bezochte Kerstnachtdienst met warme chocolademelk en lekkernij, Paasdienst met zingen op de graven, herdenkingsdienst overledenen, kerkdienst in Aardenburg,  Coensdike en Sint-Kruis, Pastoraat, Cantorij, Dinsdagmiddag knutselgroep, Gast aan tafel, attentie rond de kerst voor 80+ leden, autovervoer, Baafse Beleving, bezorgen kerkblad, bbq of diner voor alle vrijwilligers met partner,  concerten van het Bachcomite en recepties, gratis orgelmatinees, exposities, ruimte voor jongeren vanuit Cultuureducatie, start en eindpunt Halloween voor de jeugd, vergaderruimte voor het Gidsenteam, repetitieruimte voor Maatwerk, openhouden van de Sint-Baafskerk, rondleidingen etc etc.

Dick de Pooter, griffier.


KERST- en NIEUWJAARSGROETEN
Wij ontvingen hartelijke groeten uit Arcus van de gemeente aldaar. Dominee Atilla Biro, zijn vrouw AnneMarie en zijn vier kinderen stuurden ons een fraaie kaart. Ook de organist Mark Atilla groet u allen.

Ook hartelijke groeten van John en Annemarie Bijman uit Sint-Pancras.

ADVERTEERDERS
Hartelijk dank aan onze adverteerders De Nachtzon uit Maldegem (Dirk van Nieuwkerke) en aan Jumbo Aardenburg (Pascal Inghels), die het ons mogelijk maakten dit kerkblad mede te financieren.


Protestantse Gemeente
te Sint Kruis en Aardenburg

Predikant: Ds. Edward van der Kaaij,
Email: edwardvanderkaaij@hotmail.com   06-40393219      
Pastoraat: Mevr. Nelly Kluijtenaar-Geenen, email: nellykluijtenaar48@gmail.com 0117-493356 

 
Kerkgebouwen:

PEPERBUSSE,  Schoolpad 2, Sint-Kruis
SINT-BAAFSKERK, Sint Bavostraat 5,  Aardenburg
Website: sintkruis-aardenburg.protestantsekerk.netemailadres:         info@pknaardenburg.nl

Scriba:                                            Dhr. J.A. Arendse,  0117-492862
Administrateur/Griffier:                Dhr. D.M. de Pooter,  0627850061
Kerkelijk bureau postadres:                  Weststraat 22, 4527 BT Aardenburg
Cantor-Organist:                          Dhr.A.M. van de Wege, 0643713673
College van Kerkrentmeesters:             NL14ABNA0557416434
Orgelfonds:                                              NL15ABNA0513751963
Kerkklanken:                                           NL03ABNA0470347686   

Diaconie                              
Penningmeester Administrateur Leendert Daansen
Tel. 0117-492356       email daans014@planet.nl
                                     
IBAN : NL41RABO0373735952                           

Redactie:   Ds. Edward van der Kaaij en Dick de Pooter.
Kopij uiterlijk 22 februari 22.00 uur naar info@pknaardenburg.nl

Adverteren halve pagina 150 euro per jaar. Voor info Dick de Pooter.