Kerkklanken nr. 2 maart tm 10 mei 2020
Kerkklanken

Nr. 2  zondag 15 maart  tot en met zondag 10 mei 2020

Kerkklanken is het kerkblad voor leden van de Protestantse Gemeente te Sint Kruis en Aardenburg en overige abonnees.

BIJ DE DIENSTEN

Zondag 15 maart
10.00 uur Maria Hemelvaartkerk Aardenburg 
Voorganger        : Ds. Marijn Vermet
Organist              : Benny Lampo

Oecumenische viering ter gelegenheid van de herdenking van de 75 jarige grensoverschrijding door koningin Wilhelmina.

Zondag 22 maart
10.00 uur Peperbusse Sint Kruis  
Voorganger        : Ds. Edward van der Kaaij
Organist              : Niek Luuring

Zondag 29 maart
10.00 uur Peperbusse Sint Kruis  
Voorganger        : Ds. Marijn Vermet
Organist              :

Zondag 5 april Palmpasen
10.30 uur  Doopsgezinde kerk Aardenburg 
Voorganger        : Ds. Marijn Vermet
Organist              : Lien van Male

Donderdag 9 april Witte Donderdag
19.00 uur Sint-Baafskerk Aardenburg 
Voorganger        : Marian Taalman – De Ruiter
Organist              : Ad van de Wege

We vieren de maaltijd van de Heer.

Vrijdag 10 april Goede Vrijdag
17.00 uur Doopsgezinde kerk Aardenburg 
Voorganger                  : ds. Marijn VermetZondag 12 april Pasen
10.00 uur Sint-Baafskerk Aardenburg 
Voorganger        : ds. Edward van der Kaaij
Organist              : Jan Neeteson

Het centrale moment in het kerkelijk jaar, het feest van: de Heer is waarlijk opgestaan! We beginnen in de voorkerk op de graven. Daarna gaat het feest los, opdat wij opgewekt worden.

Zondag 19 april
10.30 uur Doopsgezinde kerk Aardenburg 
Voorganger                  : ds. Marijn Vermet
Organist                       : Benny Lampo

Zondag 26 april
10.00 uur Baafse Beleving   
Voorganger        : ds. Edward van der Kaaij
Organist              : Ad van de Wege

Een nieuw seizoen Baafse Beleving is aangebroken. Naast de twee afleveringen met bekende Nederlanders, Lenny Kuhr (10 mei) en Sandra Roelofs (28 juni) hebben we de vertrouwde vieringen met muzikale hoogtij uit Zeeuws en Belgisch Vlaanderen. Op 26 april komt de ons bekende Gert Zonnebeld, die met tenorsaxofoon en organist Ad van de Wege werken uitvoert van o.a.  Koechlin en Shostakovich.

In de verhalende preken horen we dit jaar Baafse Beleving een serie uit het boek Samuël. We openen met 1 Samuël 8. Met als thema: ‘De verborgen agenda van de profeet Samuël’.

Zondag 3 mei
10.30 uur Doopsgezinde kerk Aardenburg 
Voorganger                  : ds. Marijn Vermet
Organist                       : Lien van Male

Maandag 4 mei 19.00 uur Dodenherdenking
Meer info elders in dit blad.

Zondag 10 mei
15.00 uur Baafse Beleving (ticket via Bachstad.eu) 
Voorganger                  : Lenny Kuhr
Muzikale begeleiding : Mischa Kool en Reinier Voet.

Let op het aanvangstijdstip. Bij uitzondering moet een ticket worden aangeschaft voor de kerkdienst. Daar staat tegenover dat er geen collecte wordt gehouden. In de pauze is er koffie en thee. Na afloop een receptie met een hapje en een drankje.
Tickets aan de deur kosten € 20,-. Via Bachstad.eu is de prijs in de voorverkoop € 16,60. U kunt uw ticket u nu al aanschaffen.

In woord en muziek neemt voormalige Songfestival winnares Lenny Kuhr ons mee in het thema Het lied gaat door! 

DINEREN VOOR HET DOEL
Op 28 juni om 10.00 uur is er een Baafse Beleving met als voorganger Sandra Roelofs, de voormalige First lady van Georgië. Na de koffie is er een wijnproeverij. Met de mogelijkheid om Georgische wijn te kopen. De opbrengst gaat naar de stichting Soco, die in Georgië een dagverblijf op zet voor kinderen met een beperking.  

Na de Baafse Beleving bent in welkom in de Elderschans voor een all-inclusive buffet (ook drank). U betaalt hiervoor € 20,- Hiervan is maar liefst € 15,- voor het goede doel. Wij zijn de Elderschans erkentelijk voor dit royale gebaar. In de win-win situatie eet u heerlijk en steunt tussen mond, neus en  lippen door het goede doel. Noteer de datum: 28 juni tussen 12.00 en 14.00 uur. Voor de organisatie is het prettig om te weten hoeveel mensen er ongeveer naar de Elderschans zullen gaan. Als u overweegt te gaan, ook al weet u het nog niet zeker, wilt u dat dan aanmelden bij mij? Het kan via een mail edwardvanderkaaij@hotmail.com Mondeling mag ook.

Overigens kunt u ervoor kiezen niet naar de kerk te gaan en wel naar het restaurant of andersom.

COENSDIKE
Op 17 maart en op 21 april zijn er weer diensten op Coensdike. Ook niet-bewoners zijn welkom. Van 10.30 – 11.00 uur. Lien van Male zorgt voor de muzikale begeleiding, ds. Edward van der Kaaij voor een overweging bij een bijbelgedeelte.

BELIJDENIS DES GELOOFS                                            Afgelopen jaar heb ik belijdeniscatechisatie gegeven. Het schijnt een eeuw of zes geleden dat dit hier gebeurde. Letterlijk was het trouwens niet hier, maar in Nijkerk, op vrijdagavonden. Op verzoek van drie zonen uit het gezin Claushuis, die in de Randstad wonen. Mijn andere woonplaats was in die situatie de beste locatie.  Ik ken de familie via de Bachconcerten en ook bezoeken zij, ondanks de afstand, wel eens een kerkdienst. Het was een goed jaar, inspirerende bijeenkomsten met prikkelende inbreng van de mannen. Met de volgende afloop: Job, Felix en Michaël Claushuis hebben besloten hun geloof te belijden. Belijdenis doen, is je doop gedenken, en beamen in samenhang met de kerk van alle eeuwen. Het ideale moment daarvoor is de Paasnacht. Dan hebben we geen dienst. Second best is Pasen. Dat gaat het worden. Zo krijgt Pasen dit jaar een extra feestelijk tintje

BAAFSE BESPIEGELINGEN
In het vorige nummer heb ik de twee brandpunten van Aardenburg genoemd die landelijke uitstraling hebben. Eerst focuste ik op de Elderschans. Nu is de tijd gekomen om de Sint-Baafskerk in het zonnetje te zetten. Echte Aardenburgers weten natuurlijk wel dat de Sint-Baafskerk de oudste kerk van Zeeland is. Hoewel… weten ze dat allemaal wel? En dat Aardenburg de oudste stad is? Zelfs al zou dat hier ter plaatse algemeen bekend zijn, dan nog is daar weinig van te merken. Aardenburg heeft, ik confronteer u maar met deze ongemakkelijke waarheid (komt u hierdoor in crisis, ik ben dag en nacht beschikbaar voor crisispastoraat) de uitstraling van een dorp, waarin niets te beleven valt. Als je in die gedachte mee gaat beleef je ook niets. Mensen die van buiten komen, zoals ik (en bijvoorbeeld ook een ons bekende organist, die met het oog op de Sint-Baafskerk woont) zien gemiste kansen. Voor wie met de blik van buiten kijken is onze kerk een parel met potentie. Een edelsteen, die gaat glanzen door hem op te poetsen. Dat begint al in kleine dingen. ‘Het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen’. Waarom, bijvoorbeeld, staat er bij het binnenkomen van de bebouwde kom van Aardenburg niet een bord met de vermelding ‘Oudste stad van Zeeland’? En waarom hangt er geen fraai houten bordje op de kerkdeur met het opschrift: ‘Oudste kerk van Zeeland’? Met een jaartal.
Zo’n mooie kerk als de Sint-Baafskerk verdient bezoekers. Ik bedoel twee soorten. Om te beginnen de toeristen. Die komen. Daarnaast denk ik aan andere bezoekers. Op zondagen om 10.00 uur. Ik weet wel, dit is een lastig punt en ik snijd het niet voor het eerst aan. Want ik maak mij zorgen. Er zijn heel wat betrokken gemeenteleden die desondanks weinig, of zelfs niet, naar de kerkdiensten komen. Ik zou ermee kunnen leven als u er niet naar toe komt omdat u mijn preken zielloos en inhoudloos vindt. Ware dat het geval, ik zou een cursus ‘boeiend preken’ volgen en u tweewekelijks verrassen met het resultaat. De kerkgang zou verdubbelen, uw argument om niet te komen zou immers als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Grappig genoeg heeft het kerkelijk bureau twee jaar geleden een bericht van iemand gehad die zich wilde laten overschrijven naar een andere gemeente omdat hij het niet eens is met mijn preken. Het leuke hieraan was dat de man nog nooit in een kerkdienst was geweest, waarin ik voorging. Kerkbezoek hoort niet meer bij onze cultuur. Ik snap het heel goed als u niet komt. Al helemaal als je dertiger of veertiger bent met een druk sociaal leven. Dan heb je zondag eindelijk rust en je gezin compleet. Dat lokt uit om niet op te staan, ik begrijp het! Mijn zorg wordt er met deze reden niet minder op, integendeel die neemt toe. Om de eenvoudige reden dat voldoende kerkbezoek de doorslaggevende voorwaarde is voor het behoud van onze kerk. Doemdenkers zien het aflopen. Zij aanvaarden het einde van de Sint-Baafskerk, als ware het de klimaatverandering. Het is een realistische gedachte. Maar geen noodlot. Klimaatverandering en kerkbezoek beginnen beide met een ‘k’ en zijn ook hierin hetzelfde dat zij niet onomkeerbaar zijn. De belangstelling voor de Baafse Beleving (kerkdiensten waarin het Woord diepe snaren raakt en de muziek woorden overstijgt) laat zien dat je het aantal kerkgangers kunt verdubbelen als je woord en muziek optimaal maakt. Nu u nog. Dit jaar doen we er een schepje bovenop en verwelkomen we in onze kerkdiensten eerst Lenny Kuhr en later Sandra Roelofs. In september (de dertiende) Ana Gogava, een begenadigde pianiste, die uit Londen komt om hier op te treden.
Ik hoop dat degenen die nooit of vrijwel nooit komen in de gaten hebben dat dit heel bijzonder is. En ook doorzien dat we hier een wissel passeren. Komt u niet, dan zult u nooit komen, al keert er iemand terug uit de doden om de sterren van de hemel in de Sint-Baafskerk te laten stralen. Dan  dooft het licht en wordt het koud.

Genoeg hierover! We gaan naar binnen. En zien een sobere ruimte met in de preekkerk een omgekeerd schip als plafond. De eenvoud straalt kracht uit. Daaraan doet niet af dat er een wereld te winnen is. Weet u bijvoorbeeld dat er een illustere naam staat in de rij van predikanten die in Aardenburg hebben gediend? Ik bedoel niet degene waar ik zelf als eerste aan denk,  ds. Heini Valk – al neemt zij zeker een bijzondere plek in. Neen! Ik doel op ds. Jacob Pattist. Die van 1914-1921 predikant was van de Sint-Baafskerk. De tijd van de grote oorlog, die later helaas ‘eerste’ wereldoorlog moest worden genoemd. Nederland slaagde erin buiten het woelen der naties te blijven. Tot ergernis van de Belgen, die in 1918 meenden dat Zeeuws Vlaanderen als oorlogsbuit aan hun Vlaanderen diende te worden toegevoegd. Mijn collega van toen stond op en schreef een lied. Dat doe ik ook wel eens -en niet zonder succes, maar hij is er wat bekender mee geworden. Neem alleen al de duizelingwekkend mooie opening: “Waar eens ’t gekrijs der meeuwen verstierf aan ’t eenzaam strand…” Het refrein: “Van d’Ee tot Hontenisse, van Hulst tot aan Cadzand. Dat is ons kleine landje, maar deel van Nederland”. Daar ging het om: niks bij België horen. Vast niet al onze leden weten van deze prominent in de lijst van predikanten van de Sint-Baafskerk. Tja, als je zelf niet weet wat voor bijzonders je in huis hebt, hoe zouden bezoekers het moeten weten?
Daar gaan wij wat aan doen. We zijn van plan een hoekje ds. Pattist te creëren. Zodat degenen die de kerk binnentreden om het gebouw van binnen te bewonderen meer te weten komen dan zij van te voren vermoedden. Voorts denken we aan de aanschaf van beroemde schilderijen. Te weten enkele meesterwerken van schilders als Rembrandt en Van Gogh. Die een welkome aanvulling zijn op de beschilderde grafkelders uit de veertiende eeuw. De kerkrentmeesters lijken onwillig om de originele exemplaren aan te schaffen (flauw!). Kopieën vinden ze wel goed. We gaan eraan werken. Niet alleen het gebouw, ook de activiteiten maken de Sint-Baafskerk tot wat deze is. Wat er muzikaal gebeurt in deze uithoek van het land is eigenlijk ongelofelijk. Met als motor dit jaar voor de 67-ste keer de uitvoering van de Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging. Ook de andere uitvoeringen zijn van het allerhoogste niveau. ‘Wij spelen hier de Champions League’ zegt de, te onzent niet onbekende, Dick de P. als hij ambassadeurswerk verricht voor wat onder het dak van de Sint-Baafskerk plaatsvindt. Van voetbal heeft hij geen verstand, maar muzikaal kun je hem om een boodschap sturen. Via de site Bachstad
(toets:Bachstad.eu) vindt u alle evenementen. Zomaar onder handbereik; u kunt er naar toe lopen, waar in april meer dan duizend mensen een reis voor moeten ondernemen. ‘Een profeet wordt in zijn eigen stad niet geëerd’, zegt een uitdrukking.  Die zegt dat je afstand nodig hebt om de waarde ervan te zien. Dus zeg ik: Neem afstand van Aardenburg en de Sint-Baafskerk. En kom er naar toe.  

CONCERTEN IN DE SINT BAAFSKERK

MATTHÄUS-PASSION 4 april 14.00 uur
Voor de 67ste keer in de Sint-Baafskerk. Uitgevoerd door de Bachvereniging, de absolute top van Nederland. Een week eerder dan in Naarden, waar alles en iedereen die in Nederland wat voorstelt, gezien wil worden. De dirigent dit jaar is de Argentijn Leonardo García Alarcón (1967). Wereldberoemd. In de tweede (B) en derde rang zijn nog tickets beschikbaar. Te bestellen via Bachstad.eu.  De prijs is € 47,50.

Op 26 april om 16.00 uur verblijdt Bach-Plus ons met een ‘special guest’, Peter Kooij (1954), die bekend is als de huisbas van Philippe Herreweghe. We gaan twee van de beroemdste cantates van Bach horen, BWV 82 en BWV 52. Tickets via Bachstad.eu  € 25,- (aan de deur € 30.-).  Receptie met hapje en drankje na het concert.

4 mei Dodenherdenking
Dit jaar een bijzonder jaar omdat we met zijn allen 75 jaar bevrijding vieren. Ook dit jaar weer in de Sint-Baafskerk aanvang 19:00 uur. De Aardenburgse Fanfaren verzorgen onder meer het muzikale gedeelte naast orgelspel. Rond 19:45 vertrekken we met zijn allen naar de algemene begraafplaats om daar bloemen te leggen bij de graven van de gesneuvelde Canadese soldaten. De last post wordt op de trompet gespeeld waarna om 20:00 uur stilte wordt gevraagd. Daarna komen we terug in de Sint-Baafskerk voor koffie en thee. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen in de kerk blijven wachten tot de ceremonie buiten is afgelopen.

Weet u allen welkom.

BAAFSE BELEVING 10 mei 15.00 uur Lenny Kuhr.
Ticket € 15,- via de site Bachstad.eu. Aan de deur kan ook. Dan kost het € 20,- Er is een pauze met koffie/thee en na afloop wordt u een receptie aangeboden.

UITNODIGING                                                                       Jubileum: “Piet Beun – 75 jaar organist”. Op zaterdag 25 april in de doopsgezinde kerk te Rotterdam (Noordmolenwerf 3) 14:00 uur- 14:30 uur: inloop.    14:30 uur- 15:15 uur: orgelconcert. 15:15 uur- 17:00 uur: hapje & drankje
Wilt u het jubileum bijwonen, stuur een mail naar  roelofvanpesch@gmail.com
In verband met de catering graag vermelding van het aantal personen.

PASTORAAT
Ik neem initiatief om op bezoek te gaan, maar hoor ook graag als bezoek gewenst is. Ook  als er bijzondere reden is, kom ik graag naar u toe. U kunt mij persoonlijk aanspreken of bereiken per e-mail edwardvanderkaaij@hotmail.com U kunt ook een kerkenraadslid vragen om bezoek van mij. Als ik afwezig ben, bijvoorbeeld vanwege een vakantie, kunt u, indien dringende pastorale bijstand nodig is, contact opnemen met Arjo Arendse.

AUTODIENST
Wie naar de kerk wil en moeilijk op eigen kracht kan, kan een beroep doen op de autodienst. Bel wie op het rooster staat en u wordt gehaald, gebracht en thuisgebracht.

08 maart                       Schiks                06 2873 7859
15 maart                       Van Daalen        06-51097733
22 maart                       Arendse              0117492862
29 maart                      De Pooter           0117492574
05 april                         Lako                    0117491641
12 april                         Aarnoutse           0117454231
19 april                         Schriemer           0117492444
26 april                         Van Gilst            0117492412
03 mei                         Schiks                 0628737859


Protestantse Gemeente
te Sint Kruis en Aardenburg

Predikant: Ds. Edward van der Kaaij,
Email:       edwardvanderkaaij@hotmail.com   06-40393219      
Pastoraat:  tijdelijk scriba J.A. Arendse  
 
Kerkgebouwen:

PEPERBUSSE,  Schoolpad 2, Sint-Kruis
SINT-BAAFSKERK, Sint Bavostraat 5,  Aardenburg
Website: sintkruis-aardenburg.protestantsekerk.netemailadres:         info@pknaardenburg.nl

Scriba:                                            Dhr. J.A. Arendse,  0117-492862
Administrateur/Griffier:                Dhr. D.M. de Pooter,  0627850061
Kerkelijk bureau postadres:                  Weststraat 22, 4527 BT Aardenburg
Cantor-Organist:                          Dhr.A.M. van de Wege, 0643713673
College van Kerkrentmeesters:    NL14ABNA0557416434
Bovenstaand nummer geldt ook voor giften orgelfonds en bijdrage kerkklanken. Vermeld dan gift orgelfonds of gift kerkklanken. 

Diaconie                              
Penningmeester Administrateur Leendert Daansen
Tel. 0117-492356       email daans014@planet.nl
                                     
IBAN : NL41RABO0373735952                           

Redactie:   Ds. Edward van der Kaaij en Dick de Pooter.
Kopij uiterlijk 27 april 22.00 uur naar info@pknaardenburg.nl

Adverteren halve pagina 150 euro per jaar. Voor info Dick de Pooter.