Kerkklanken nr. 6 tot en met 7 november 2021
Kerkklanken

Nr. 5.  Van Zondag 5 september tot en met 7 november 2021


Kerkklanken is het kerkblad voor leden van de Protestantse Gemeente te Sint Kruis en Aardenburg en overige abonnees.



BIJ DE DIENSTEN

Sint-Baafskerk Sint Bavostraat 5 Aardenburg
Doopsgezinde kerk Weststraat 37 te Aardenburg
                    
Zondag 5 september Startzondag
11:15 uur Doopsgezinde kerk   
Voorganger        : ds. Johanne Boot 
Organist              : Bert Geleijnse
Reserveren 0117-392241 of 0117-301536

Zondag 12 september
10.00 uur Sint-Baafskerk   
Voorganger        : ds. Edward van der Kaaij
Organist              : Ad van de Wege

BAAFSE BELEVING 
Zie website>>>  http://www.pkn-aardenburg.nl/Kerkdiensten/
                    
Zondag 19 september
10.30 uur Doopsgezinde kerk   
Voorganger        : ds. Johanne Boot
Organist              :

Zondag 26 september
10.00 uur Sint-Baafskerk  
Voorganger        : ds. Edward van der Kaaij
Organist              : Ad van de Wege

BAAFSE BELEVING
Zie website>>>  http://www.pkn-aardenburg.nl/Kerkdiensten/

Zondag 3 oktober 
10.30 uur Doopsgezinde kerk   
Voorganger        : ds. Johanne Boot
Organist              :

Zondag 10 oktober 
10.00 uur Sint-Baafskerk   
Voorganger        : ds. Marien van Manen
Organist              : Gerrit van Oostenbrugge

Zondag 17 oktober 
10.30 uur Doopsgezinde kerk   
Voorganger        : ds. Herman de Roode
Organist              :

Zondag 24 oktober 
10.00 uur Sint-Baafskerk  
Voorganger        : ds. Pieter Overduin
Organist              : Ad van de Wege

Zondag 31 oktober 
10.30 uur Doopsgezinde kerk 
Voorganger        : ds.  Johanne Boot
Organist              : ?

Zondag 7 november  
10.30 uur Doopsgezinde kerk   
Voorganger        : ds. Herman de Roode
Organist              : Lien van Male


BAAFSE BELEVING
Aan de zomer voorbij gaan we niet somberen, er valt nog heel wat te beleven! Bijvoorbeeld  in de Baafse Beleving. Er zijn er nog drie of vier. Op 12 september stelt David zich tegen de reus teweer. Muzikale medewerking door Marina Eckhard, barokmandoline en Christian Blaha, vleugel. Op 26 september staat herenensemble  Maatwerk op scherp. Mia van Basten-Batenburg en Vicky de Windt betoveren ons met de blokfluit. Wij beleven het donkerste uur van koning Saul. Onmogelijk om in 1 Samuël 31 een lichtpunt te zien! Maar ook ik kan toveren, dus gaat dat wel gebeuren. Maak het mee.
Mogelijk is er ook een Baafse Beleving op de laatste zondag van het kerkelijk jaar.
In de kerstnachtdienst - de laatste Baafse Beleving van het kalenderjaar zien we Lucas 2 door de ogen van Jozef. Muzikaal moet deze dienst nog worden ingevuld.  In ieder geval is er volop ruimte om de bekende kerstliederen samen te zingen.

Er zijn kerkleden die nog nooit een Baafse Beleving hebben meegemaakt. Wat moeten wij doen om u te doen inzien dat deze kerkdiensten de moeite meer dan waard zijn?

BAAFSE BESPIEGELINGEN
Onlangs kwam ik een pastoor tegen. Niet in het echt, dat zou wel heel bijzonder zijn geweest, de soort is bijkans uitgestorven, de kans op een ontmoeting met een albatros is groter. Niet in levende lijve dus, maar in mijn archief. Ik was mijn zwijnenstal aan het opruimen. Zelfs een alleenstaande man heeft zijn grenzen als het gaat om properheid en chaos. En daar was hij dan! Een bericht over de Oostenrijkse pastoor Cornelius Sagmeister. Populair in zijn parochie, die gelokaliseerd wordt in het conservatieve bergdorpje Traboch. Een gelukkig mens, deze meneer pastoor. Vooral vanwege de geboorte van zijn vierde dochter. Ik heb er ook vier, je krijgt er nooit genoeg van. Hij bij twee vrouwen. Dat is mij (vooralsnog) niet gelukt. Cornelius Sagmeister was, toen de jongste aan het licht kwam, 59 jaar. Een motorrijder bovendien. Dat is tegen de heersende moraal in, een Volkswagen zou acceptabeler zijn geweest. Maar immoreel is het niet. Twee vrouwen dus, maar geen spoor van ontrouw (Wat erg dat u dat dacht!). Zijn eerste vriendin was hem, door de kerk, gedwongen afgenomen, twintig jaar eerder. Dat hielp niet, het bloed kruip waar het niet gaan kan, er kwam een nieuwe relatie. Zijn vrouw en dochters zijn gelukkig met hem. Prima dus, niets meer aan doen. Een probleem ontstond toen hij zijn bisschop een geboortekaartje stuurde. Met  daarop de vermelding hoe gelukkig hij en zijn vriendin waren. Tegen zoveel eerlijkheid kan de kerk niet op! Ook in onze kerk niet, maar laat ik het veilig houden bij de kerken van Rome. In veel pastorieën wonen pastoors met hun huishoudster. En niet alleen om te poetsen en te boenen. En kinderen zijn er ook. Zolang niet hardop wordt gezegd wat iedereen weet (publiek geheim) is het in orde. Hetzelfde geldt voor homoseksualiteit. Naar verhouding komt deze geaardheid veel meer voor bij pastoors en pastors in de RK kerk dan in andere sectoren. Logisch gevolg van het celibaat.
De nieuwgeboren dochter van Sagmeister en zijn vriendin kreeg de naam  Donata. Dat betekent; zij die geschonken is. De bisschop pakte het geschenk niet uit! Hij pakte de relatie van de pastoor van hem af, Sagmeister kreeg de opdracht om vriendin en dochter in de steek te laten. Daar heb je er weer één: een in de kerkleer gepokt en gemazelde die, bij god, geen idee heeft wat geloof inhoudt. Bikkelhard zijn ze, die Roomse carrièremakers. (In de PKN niet anders). En altijd stuiten ze op pure mensen. Zoals deze dorpspastoor. Die populair was omdat hij echt is, recht door zee, iemand die dicht bij zichzelf blijft. En precies daarom een ideale pastor is. Wat hebben we aan kwijlballen die ja en amen knikken?

"Ik ben gewend veel te dragen" antwoordt de pastoor, als hem om commentaar wordt gevraagdop de bisschoppelijke eis. Humor heeft hij  dus ook, in zijn jeugd was hij namelijk gewichtheffer.                        

Uit het ambt gezet had dit nadeel een voordeel. Ze konden nu trouwen en hebben dat ook gedaan. De parochie raakte hierdoor evenwel  een geweldige pastoor kwijt, de kerk kon zoveel liefde en eerlijkheid niet verdragen. Moge dat bij ons anders zijn.

Met een gedragen groet, ds. Edward van der Kaaij

IN MEMORIAM
Na een kort verblijf in Genua, op weg naar Nijkerk op de A1, het was 30 juli, nam mijn vrouw de telefoon op. Het ging om een bericht van overlijden. Zij liet mij raden wie. De meest voor de hand liggende (zie het In Memoriam hierna) was het niet. Toen ik de aanwijzing kreeg dat het om een man ging, moest ik nog wel even nadenken, maar de naam die ik noemde bleek de juiste. Waaruit blijkt dat het overlijden van Co de Koeijer niet onverwacht was maar ook niet evident. Zijn leven had een geleidelijke afloop, stapvoets, sluipend haast, ging de gezondheid van Co achteruit, de laatste14 maanden zienderogen. Ik heb hem in coronatijd wel eens een kaart gestuurd en, via Rinco, een mail geschreven. Toen de lockdown een wijle van het slot ging kwam Co, tot mijn verbazing, weer naar de kerk. Het was typerend voor zijn wilskracht en zijn verbondenheid met de kerk. Zouden alle leden kerkgangers zijn als hij, dan zat de kerk bomvol. Behalve dat, heeft Co ook zijn verantwoordelijkheid genomen in het bestuur. Jarenlang was hij voorzitter van de kerkenraad, daarvoor bekleedde hij andere functies. Co was ook één van de weinigen die reageerde op het verzoek van de toenmalige predikant om stukjes te schrijven voor het kerkblad. Iemand moet het doen, vond hij, en ook hier nam hij zijn verantwoordelijkheid. In de afscheidsdienst op 4 augustus leverden geliefden van Co persoonlijke bijdragen. In het bijzonder noem ik de inbreng van kleindochter Eva, die het lied ‘Bridge over troubled water’ zong. Ik hield een meditatie naar aanleiding van een, volgens Co, kerntekst uit de bijbel: de liefde als vervulling van de Wet. Die tekst klonk een jaar of zes geleden ook, bij het afscheid van zijn vrouw. Tijdens de bezoeken die ik aan Co bracht hadden we goede gesprekken en bleek dat wij in dezelfde hoek te vinden waren. Theologische stamgenoten, met grote waardering voor Harrie Kuitert en Cees den Heyer. Een kiezel in zijn schoen had Co bij de opdracht van God aan Abraham om zijn zoon Izaäk te offeren. Als je dit – en andere bijbelgedeelten – als verhaal  (h)erkent krijgt het een andere lading. Ik koos voor een tweede lezing, namelijk Psalm 146, vanwege het vijfde vers (als u Psalm 146: 5 opzoekt snapt u waarom). In de voorkerk konden we nog één keer langs Jacobus gaan. Daarna zagen wij hoe hij voor het laatste de Sint-Baafskerk verliet. Ik mis hem.
                        
Ds. Edward van der Kaaij
 
IN MEMORIAM
Ik heb heel wat tantes en ooms gehad. Eén van mijn favorieten was tante Rie. Zij was, behalve gewoon, ook bijzonder. En werd, toen zij op gezegende leeftijd was gestorven,  bij de uitvaartdienst door één van de sprekers een ‘gek mens’ genoemd. Dat was voor allen heel herkenbaar. Om misverstanden te voorkomen: de kwalificatie werd liefde- en respectvol uitgesproken. Ik moest hieraan denken toen wij op 10 augustus afscheid namen van Trees Winkelman. In Aardenburg was zij goed bekend en het lijkt mij niet gewaagd om te veronderstellen dat velen die op haar gesteld waren de term ‘gek mens’ een treffende typering zullen vinden. Zij was niet van het type dertien in een dozijn. Trees werd geboren in Rotterdam op 7 juli 1947. Op een foto, die ingelijst in haar kamer in de hospice hing, is zij een jaar of tien, met elf om haar heen. Een dozijn kinderen. Trees was de jongste van de eerste lichting. Haar moeder stierf toen zij twee was. Een drama! Ook in de gevolgen, want vader trouwde opnieuw en kreeg met deze vrouw nog eens zes kinderen. Het is lastig om hier iets over te zeggen, omdat hoor en wederhoor niet mogelijk is, maar ik zou Trees geen recht doen als ik helemaal niets zou zeggen. Zij heeft haar relatie met haar stiefmoeder als traumatisch ervaren.

Ik kende haar sinds een jaar of vier, en heb van nabij meegemaakt dat ze in deze tijd van haar leven een gelukkig mens was in haar huis aan de Oude Kerkstraat. Met een paradijselijke tuin op het zuiden. Die zij keurig en deskundig verzorgde. Trees was RK, zong daar een tijdje in een koor maar voelde zich gaandeweg meer senang bij ons. Begonnen bij de Baafse Belevingen, werd zij een trouwe kerkganger. Zij nodigde mij wel eens bij haar thuis uit om te komen eten (ook de andere predikant in Aardenburg  ontkwam niet aan haar kookkunsten). Het was altijd gezellig. In de coronatijd was er afstand. En op afstand merkte ik weleens dat ze wat vreemd reageerde als ik haar in het voorbijgaan groette, lopend of fietsend in het dorp (ik bedoel: de stad). Maar ‘vreemd’ bij Trees, was haar ook eigen, ik verbond er geen conclusies aan. Later wel, toen de diagnose tumor met uitzaaiingen in de hersens kwam. Er was niets meer aan te doen. Trees bevond zich al snel in de hospice in Terneuzen. Ook daar was zij opgewekt en dankbaar. Zij kreeg veel bezoek en zat vaak met de gasten op het terras in de tuin, die vanuit haar kamer via de openslaande deur makkelijk te bereiken was. Onafwendbaar was evenwel haar lot. Zij overleed op 4 augustus.
Bij de crematie in Terneuzen namen wij in een vol gevulde ruimte afscheid van haar. Ik deed een meditatie  aan de hand van een fragment uit de Bergrede. Daarin wijst Jezus op de bloemen die bloeien, dank zij de zorgen van de hemelse vader. De zorg van Trees voor bloemen was daarbij niet zonder betekenis, wij immers zijn  Gods hand. Met name hield Trees van klaprozen. Precies voor deze soort was dit een topjaar. En vanzelf denk ik dan aan de poppies in Flandres Fields. Op de dodenakkers kwamen zij in 1918 tot bloei en vormen sindsdien een symbool van opstanding uit de dood. Bloeiend  teken dat de dood  niet het laatste woord heeft. Wij gedenken Trees.

Ds. Edward van der Kaaij
 
AFWEZIGHEID
Indien ik niet aanwezig ben en u toch dringend contact zoekt kunt u mij mailen: edwardvanderkaaij@hotmail.com
Bellen met Dick de Pooter blijkt ook weleens effectief:  0117492574

PASTORAAT
Ik neem initiatief om op bezoek te gaan, maar hoor ook graag als bezoek gewenst is. Ook  als er bijzondere reden is, kom ik graag naar u toe. U kunt mij persoonlijk aanspreken of bereiken per e-mail edwardvanderkaaij@hotmail.com U kunt ook een kerkenraadslid vragen om bezoek van mij. Als ik afwezig ben, bijvoorbeeld vanwege een vakantie, kunt u, indien dringende pastorale bijstand nodig is, contact opnemen met Dick de Pooter:  0117492574

AANKONDIGING
Ingezonden door Leendert Daansen:

Het bestuur van de Commissie van Beheer van de Sint Janshuys en Dischgoederen heeft het voornemen om voor de periode van maximaal 5 jaar per 01 januari 2022 een perceel landbouwgrond te verhuren voor minimaal € 650,-- per ha. met jaarlijkse indexering.
Het betreft vier aaneengesloten percelen, E2657, E3533, E3534 en E3538 gelegen aan de Eedeweg met een totale oppervlakte van 4.40.62 ha.
Gedurende de huurperiode mag er geen maïs worden gezaaid of andere producten met een zelfde afmeting in lengte.
Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer  J. Pleijte. Telefoon 0117-491663. Geïnteresseerden kunnen een bod als huurprijs per ha. uitbrengen in gesloten enveloppe  op het adres Weststraat 22 te Aardenburg met de vermelding “Bieding landbouwgrond Eedeweg” tot uiterlijk 15 oktober 2021.

Geplaatst op verzoek van Ds. H.Valk

“Paul een onopvallende dakloze leeft sinds jaren op straat. Dag en nacht. ’s Zomers en ’s Winters. Dus bij grote hitte, maar ook bij zeer bittere koude nachten. Overdag zat hij geregeld naast de grote zware deur van de Andreaskerk te bedelen en af en toe ging hij ook de kerk binnen. Niet om te bidden, want hij was allang verleert waarin hij in zijn kinderjaren onderwezen was. Het viel een geregelde passant op dat deze bedelaar zo nu en dan de kerk binnenliep. Hij was nieuwsgierig, en daarom volgde hij deze bedelaar. Hij zag dat de bedelaar op een van de banken zat en na een poosje weer naar buiten ging. Op een dag ging hij naast de bedelaar in de kerk zitten en zij raakten in gesprek. Hij vroeg aan de bedelaar ‘wat doe jij in de kerk? Kom jij om te bidden?’ neen zij de bedelaar bidden dat ben ik allang verleert. Maar waarom ga jij dan de kerk binnen? Paul antwoordde kijk ,’ik zeg: Jezus, ik ben het Paul, ik kom u opzoeken.’ Na verloop van tijd viel het deze passant op dat de bedelaar er niet meer zat. Na veel navraag en speurwerk bleek dat Pauls was opgenomen in een ziekenhuis, hij was er slecht aan toe. De artsen konden niets meer voor hem doen. De passant ging af en toe bij hem op bezoek. Tijdens een van de bezoeken zag Paul er ineens veel beter uit en hij vroeg aan Paul wat de rede kon zijn voor zijn toch wel zichtbare vooruitgang.
Paul zei ‘kijk gisteren kwam er een voor mij vreemde man op bezoek, en ik vroeg aan hem wie hij was, en die man antwoordde, ík ben het, Jezus ik kom u opzoeken’. Bij deze laatste woorden kon de verteller van dit aangrijpende verhaal zijn emoties niet meer in de hand houden. Deze ontmoeting wensen wij iedereen toe.”


HOBBYMARKT
De hobbymarkt staat gepland op zaterdag 6 november. Als hij doorgaat, dan zal dat in kleine vorm gebeuren. We zijn afhankelijk van de Covid-maatregelen. Cultuurforum Aardenburg zal de hele dag in het koor aanwezig zijn om het nieuwe museum te presenteren.

OPEN MONUMENTENDAG
Zaterdag 11 september zal het een drukte van belang zijn in de kerk.
Open monumentendag; kunst tentoonstelling; huwelijksinzegening.
Onze stadsdichter, Rogier de Jong, heeft dit fraaie gedicht weer ter beschikking gesteld.

Nieuwe Sluis, Breskens

Eigenlijk is een vuurtoren een
fontein. Hij moet zijn licht
uit de grond zien te halen.

Door een buis pompt hij
fotonen op, uit een aardlaag.

Hoe is het licht in de aarde
gekomen? Is het erin gesijpeld
als grondwater? En heeft het
daar bekkens gevormd, zeeën
van licht?

Zie hoe het naar buiten
komt en zijn bundels verspreidt.
En wordt uitgeworpen en
terug in de aarde verdwijnt.


Ook de stadsdichter van Aardenburg 
had vakantie. Dit vijftiende stadsgedicht
maakte een uitstapje naar zee.


Protestantse Gemeente
te Sint Kruis en Aardenburg

Predikant: Ds. Edward van der Kaaij


Kerkgebouwen:

PEPERBUSSE,  Schoolpad 2, Sint-Kruis
SINT-BAAFSKERK, Sint Bavostraat 5,  Aardenburg
Website: sintkruis-aardenburg.protestantsekerk.net
emailadres:       sintbaafskerk@zeelandnet.nl

Scriba:                                            Dhr. J.A. Arendse,  0117-492862
Administrateur/Griffier:                Dhr. D.M. de Pooter,  0627850061
Kerkelijk bureau postadres:                  Weststraat 22, 4527 BT Aardenburg
Cantor-Organist:                          Dhr.A.M. van de Wege, 0643713673
College van Kerkrentmeesters:    NL14ABNA0557416434
Kerkklanken:                                 NL03ABNA0470347686   

Diaconie                               
Penningm. Adm.L. Daansen
Tel. 0117-492356       email daans014@planet.nl
                                     
IBAN : NL41RABO0373735952                           
Redactie:   Ds. Edward van der Kaaij en Dick de Pooter.
Kopij uiterlijk 1 november  2021 voor 22.00 uur naar sintbaafskerk@zeelandnet.nl

Adverteren halve pagina 150 euro per jaar.